Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Biológia - Oltások

139
Sziasztok, egy kis segítség kellene:

1. Sorold fel az oltások típusait! (pl; előlt vírus stb.) - kicsit részletezzétek is!!!

Határidő: 05.29 23:59
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
biológia, oltás, előlt, virus, sos
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
Védőoltások típusai

Aktív immunizálás attentuált oltóanyaggal
Fekete himlő ellen védettséget biztosító vakcina (mellette fecskendő)
Az attentuált oltóanyag élő, de legyengített kórokozókat tartalmaz. Ezek a szervezetbe bejutva nem okoznak betegséget, de szaporodnak, így a természetes fertőzéshez hasonló folyamatot utánozva váltják ki immunológiai hatásukat. Ritkán enyhe oltási betegséget is okozhatnak. Védőhatásuk hosszútávú, akár egész életen át is biztosíthatja a szervezet védelmét az adott betegséggel szemben.

Aktív immunizálás elölt oltóanyaggal
Az elölt oltóanyaggal éppúgy kiváltható az immunválasz, mint az élő vakcinával, de a szervezetben a kórokozó nem szaporodik. Ismételt (ún. „emlékeztető”) oltásokkal váltható ki a megfelelő védelem.

Mivel az anyai ellenanyagok és a passzív immunglobulinok nem befolyásolják hatásukat, így pl. hepatitisz A, B vírus-, tetanusz-, veszettségfertőzés gyanúja esetén aktív és passzív védelem együtt is alkalmazható.

A nem élő vakcinák aktív komponensük szerint tartalmazhatnak:[14]
teljes elölt / inaktivált baktériumot (szamárköhögés, kolera)
a baktérium protektív antigénjeit (acelluláris pertussis)
toxoidot/anatoxint (kémiai úton hatástalanított (detoxikált) exotoxin: diftéria, tetanusz, kolera)
elölt / inaktivált vírust (hepatitisz A vírus, IPV /inaktivált poliovírus vakcina, veszettség, kullancsenkefalitisz, influenza)
reasszortációval készített, gyengített vírusokat (rota)
géntechnológiával (élesztősejtek, rekombinációs technika) előállított protektív antigént (hepatitisz B vírus, humán papilloma vírus)
poliszaharid tok antigént (Hib, pneumococcus, meningococcus, hastífusz)
Passzív immunizáció ellenanyaggal
A kórokozóra specifikus ellenanyagok, főleg IgG osztályú antitestek beadása. Az oltóanyagokat ellenanyagokkal rendelkező személyek vérsavójából állítják elő. A passzív immunizáláshoz antitestek alkalmazhatóak. Ez az immunizálási módszer nagyon gyorsan elkezd működni, de rövid ideig tartó védettséget biztosít, mivel az ellenanyagok természetesen lebomlanak és ha nincsenek B-sejtek, amelyek több antitestet termelnének, akkor eltűnnek.

Ma már csak humán immunglobulin[15] készítményeket alkalmaznak. Létezik intravénásan beadható (IVIG) és szubkután (ScIg) forma. Jellemzője, hogy azonnali védelmet ad, de hatása átmeneti (az IgG lebomlik, átlagos felezési idő: 21 nap).

Az ellenanyag hozzákötődik a kórokozó meghatározott antigénjéhez és:

a vírusokat neutralizálja (közömbösíti)
a baktériumok szaporodását gátolja
a fagocitózist elősegíti
a komplementrendszert aktiválja
a toxinokat semlegesíti
0