Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok Segítséget szeretnék kérni!!! NAGYON

192
Sziasztok szó dolgozatot kell írni, ha valaki tudna segíteni nagyon meg köszönném és nagyon sokat segítene rajtam
-belső keletkezésű szó
- csoportnyelv
- hír
- interjú
- jövevényszó
- köznyelv
- nyelvjárás
- riport
- tudósítás
Tényleg nagyon megköszönném A segítségeteket előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

2
Szia! Mi lenne itt a feladat? A szavak meghatározásai? Gondoltam írok, mert ugyan láttam, hogy középiskolás vagy, mi most pont ezt vesszük nyelvtanból, szóval ha a definíciók kellenek azokat le tudom neked írni.
1

Belső keletkezésű szó:
a magyar nyelv életében is keletkeztek és ma is keletkeznek új szavak, ezek a belső keletkezésű szavak (pl. csörög, mennydörög, viszlát)
Jövevényszó: Népünk vándorlása során és a későbbi történelme során is kapcsolatban állt más-más népekkel, így új szavakat, fogalmakat ismertek meg, melyek beolvadtak a magyar nyelvbe (pl. tyúk, szőlő, bársony, konyha, udvar, kápolna, farsang, erkély)
Köznyelv: egységes magyar nyelvváltozat, amit mindenhol (persze aki beszél magyarul) mindenki foglalkozástól, kortól függetlenül megért
csoportnyelv: azonos csoportokhoz tartozó személyek sajátos nyelve, amit meghatároz az életkor, lakóhely, környezet, csoport magatartása, viselkedése, szakma, társadalmi hovatartozás
nyelvjárás: földrajzi tagolódás szerinti, területi alapon kiejtésben, esetleg szóhasználatban különböző változatok
( m.o-on 10 ilyen van: palóc, mezőségi, székely, moldvai, Ék-i, Tisza-Körös vidéki, d- dunántúli, Ny-dunántúli, d-alföldi, közép-dunántúli és kisalföldi )
Publicisztikai műfajok:
Hír: az újságírás, a rádió, a televízió, és az internet egyik alapműfaja. Akkor jó, ha friss, közérdekű és fontos, valamint választ ad a 4 alapvető kérdésre kivel, hol, mikor, mi történt (+miért)
tudósítás: hír rokona, Ez is válaszol a 4 alapkérdésre. A tudósítást végző minden esetben a saját maga tapasztalataiból ad tájékoztatást. A jó tudósítás pontos, tárgyilagos, tényszerű.
riport: a valóságban megtörtént eseményről, cselekményről tudósít a résztvevők megszólításával.
interjú: Párbeszédes formában hangzanak el a közönség számára érdekes információk egy-egy közérdekű dologgal kapcsolatban.
Remélem tudtam segíteni, nem hagytam ki semmit, és jó lesz
Sok sikert a dolgozathoz!
1