Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
436
Sziasztok!
Sajnos a reakcióegyenlet számítás egy sötét folt számomra...
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy
Zn + HNO3 =
mi lesz. Jól jönne valami féle magyarázat is a reakcióegyenletekkel kapcsolatban.
Előre is köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Híg salétromsav oldatban hidrónium és nitrát ionok vannak jelen a vízzel való sav-bázis reakció miatt:

HNO3 + H2O = H3O+ + NO3-

A hidrónium iont egyszerűsítve hidrogén ionként ábrázoljuk: H3O+ → H+

A hidrogénnél negatívabb standard potenciálú fémek és híg sav reakciójában mindig hidrogéngáz a végtermék (kivéve ha passzív védőréteg alakul ki lásd ólom és híg sósav). Először atomos hidrogén képződik:

Zn + 2 H+ = Zn2+ + 2 H

Ez rekombinálódik, így a bruttó reakció:

Zn + 2 HNO3 = Zn(NO3)2 + H2
0