Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
1131
Egy csavar fejének keresztmetszete olyan szabályos Hatszög, melyben a szemközti oldalak távolsága 18 mm. Mekkora csavarfej keresztmetszetének területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia
Ha a hatszög oldala "L", akkor a két szemközti oldal közti távolság L√3 (ezt nagyon könnyű belátni pl úgy, hogy észreveszed, hogy egy L oldalú hatszög hat darab szabályos, L oldalú háromszögből tevődik össze).

Vagyis L = 18/√3 mm

Hatszög területe pedig T = 3L²√3/2 (ez is könnyen belátható onnan, hogy 6 db L oldalú háromszögből áll - vagy pedig a szabályos sokszögek területképletéből).

Vagyis T = 3L²√3/2 = 162√3 mm² (ha nem rontottam el a számolást)




(Nem én megoldásom——> net :) ezért bocsánatot kérek.)
0