Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közös osztó, többszörös

Főoldal » Középiskola » Matematika
516

Határozza meg a 3900 és a 2400 számok legnagyobb közös osztóját és legkisebb közös töbszörösét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először meg kell határozni a két szám prímtényezős felbontását:
3900 = 22 · 3 · 52 · 13
2400 = 25 · 3 · 52

A legnagyobb közös osztót a közös prímtényezők alkotják, mindegyikből a kisebbik hatványt kell venni:
22 · 3 · 52 = 300

A legkisebb közös többszörösben pedig minden prímtényezőnek benne kell lennie, mégpedig a magasabbik hatványon:
25 · 3 · 52 · 13= 31200
Módosítva: 5 éve
0