Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
885
Írja át a tízes szám rendszerben adott 122 számot kettes számrendszerbe!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Nézzük meg a kettö hatványait egymásután: 1,2,4,8,16,32,64,128
Fordítsuk meg: 128,64,32,16,8,4,2,1
A számod a 122. Ebben a 128 nincs meg.
A 64 egyszer van meg benne, marad 122-64=58
Ebben a 32 egyszer van meg, és marad 58-32=26
Ebben a 16 egyszer van meg, és marad 26-16=10
Ebben a 8 egyszer van meg, és marad 10-8=2
Ebben a 4 nincs meg, ls marad 2
Ebben a 2 egyszer van meg és marad 2-2=0
Ebben az 1 nincs meg.
Ha most megnézed mi volt meg és hányszor a következő számsort kapod: 01111010. Ebből az első 0-t elhagyva: 1111010 jön ki. Ez a szám lesz 122 a 2-es számrendszerben.
Módosítva: 5 éve
0