Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat?

Főoldal » Középiskola » Matematika
485
Egy számtani sorozat Ötödik tagja 21, hatodik tagja 33. Határozza meg a sorozat első elemét és diferenciaját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Két egymásutáni tag különbsége a differencia. Tehát d=33-21=12.
Kifejezve az ötödik tagot a1-gyel: a5=a1+(n-1)*d /behelyettesítve
21=a1+(5-1)*12
21=a1+4*12
21=a1+48 /-48
-27=a1
0