Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arányosság

Főoldal » Általános iskola » Matematika
439
Sziasztok a matek tanár feladott 2 feladatot viszont nem igen jól magyarázta el az órán ezt a témakört, és így nem nagyon értem. Tudnátok segíteni hogy ezeket hogy kell megoldani? Köszönöm!
1.Két természetes szám aránya 5 : 7. Az összegük 36. Mekkorák a számok? Hány százaléka a nagyobb szám a kisebbnek?

2. Egy téglalap kerülete 84 cm. Mekkorák az oldalai, ha az arányuk 4 : 3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1.Két természetes szám aránya 5 : 7. Az összegük 36. Mekkorák a számok? Hány százaléka a nagyobb szám a kisebbnek?

a,

5+7= 12 rész

12 rész : 36
1 rész: 36:12= 3
5 rész: 3 x 5= 15
7 rész: 3 x 7= 21

A 15 és a 21 a kettő szám.

b,

15 x %-a: 21
1%-a: 0,15
21:0,15= 140%-a: 21

A kisebb szám (15) 140%-a a nagyobb szám (21).


2. Egy téglalap kerülete 84 cm. Mekkorák az oldalai, ha az arányuk 4 : 3?

téglalap kerülete: 2(4x+3x)= 84 cm/:2
4x+3x= 42 cm
7x= 42 cm/:7
x= 6

Ell:

a= 4 x 6= 24 cm
b= 3 x 6= 18 cm

K= 2(a+b)= 2(24+18)= 2 x 42= 84 cm

A téglalap oldalai 24 cm és 18 cm.



Módosítva: 5 éve
0