Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pllss

Főoldal » Középiskola » Fizika
461
Mennyi jeget tud felolvasztani 50 liter 80 C fokos víz amíg lehül 0 C fokra? (1 liter víz tömege 1 kg, víz fajhője c=4200J/kg K, jég olvadáshője: 333kJ/kg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az 50 liter (vagyis 50 kg) 80 °C-os víz lehűl 0 °C-ra. A leadott hő:

E = `c_v*m_v*DeltaT` = `50*4200*(80-0)` = 16 800 kJ

A jég is ugyanennyi hőt vesz fel a megolvadásához:

E = `m_j*L_j`

`m_j` = `E/L_j` = `16800/333` = 50,45 kg jeget tud felolvasztani.
0