Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két feladat

392
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1724.
Ha párhuzamosan van két fogyasztó kapcsolva, akkor a rajtuk folyó áram független a másik ágtól, hisz a feszültség nem változik attól, hogy rákapcsoljuk a másik fogyasztót; marad továbbra is U. A folyó áram pedig az Ohm törvény miatt U/R, marad ugyanakkora. Ezért az első fogyasztó teljesítménye változatlan.
A másodiknak eredetileg (amíg ki van kapcsolva a kapcsoló) nulla a teljesítménye, utána pedig mivel az ellenállása megegyezik az elsővel, a rajta átfolyó áram is meg fog egyezni, így a teljesítmény is ugyanannyi lesz.

1215.
Először az eredő ellenállást kell kiszámolni.
Alul a két R₂ sorba vannak kötve, eredőjuk 2·R₂ = 400 Ω (= R₂₂)
Felette a két R₁ szintén soros kapcsolás, eredőjük 2·R₁ = 100 Ω (=R₁₁)
Na most ez a két eredő (R₂₂ and R₁₁) párhuzamosan vannak egymáshoz képest. Eredőjük:
1/Re = 1/R₂₂ + 1/R₁₁ = 1/400 + 1/100
Így ki tudod számolni számológéppel, de én inkább trükközöm kicsit és kiszámolom fejben: Mondjuk 3 darab azonos, párhuzamosan kapcsolt ellenállás eredője az egyiknek pont a harmada. Ha 5 van párhuzamosan kapcsolva, akkor az ötöde. Na most a 100 Ω felfogható úgy, mint 4 darab 400 Ω-os párhuzamosan. Ehhez jön R₁₁, ami az ötödik 400 Ω, vagyis mintha lenne 5 darab 400 Ω-os párhuzamosan. Ezek eredője pedig 400Ω / 5 = 80 Ω.

Szóval eddig ott tartunk, hogy R₁, 80, R₁ vannak sorbakötve. Ezek összege R = 180 Ω, a teljes ellenállás-elrendezés eredő ellenállása.

Ha U feszültséget kapcsolunk rá, akkor P = U²/R lesz a teljesítménye, ami t = 12 perc = 720 sec ideig olvasztja a jeget. Ez alatt a végzett munka W = P·t, ennek a 60%-a lesz az a hő, ami valójában olvaszt:

Q = P · t · 60% = U²/R · t · 0,6 = U²/180 · 720 · 0,6
Q = 2,4·U²
a mértékegység joule lenne, ha U voltban lenne megadva.

Most már csak ki kell szorozni, hogy hány joule hő kell 1,3 kg nulla fokos jég megolvasztásához, és utána egyszerűen kijön U értéke. Próbáld meg ezt kiszámolni, de ha elakadsz, szólj, segítek.
Módosítva: 7 éve
0