Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
616
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1724.
Ha párhuzamosan van két fogyasztó kapcsolva, akkor a rajtuk folyó áram független a másik ágtól, hisz a feszültség nem változik attól, hogy rákapcsoljuk a másik fogyasztót; marad továbbra is U. A folyó áram pedig az Ohm törvény miatt U/R, marad ugyanakkora. Ezért az első fogyasztó teljesítménye változatlan.
A másodiknak eredetileg (amíg ki van kapcsolva a kapcsoló) nulla a teljesítménye, utána pedig mivel az ellenállása megegyezik az elsővel, a rajta átfolyó áram is meg fog egyezni, így a teljesítmény is ugyanannyi lesz.

1215.
Először az eredő ellenállást kell kiszámolni.
Alul a két R₂ sorba vannak kötve, eredőjuk 2·R₂ = 400 Ω (= R₂₂)
Felette a két R₁ szintén soros kapcsolás, eredőjük 2·R₁ = 100 Ω (=R₁₁)
Na most ez a két eredő (R₂₂ and R₁₁) párhuzamosan vannak egymáshoz képest. Eredőjük:
1/Re = 1/R₂₂ + 1/R₁₁ = 1/400 + 1/100
Így ki tudod számolni számológéppel, de én inkább trükközöm kicsit és kiszámolom fejben: Mondjuk 3 darab azonos, párhuzamosan kapcsolt ellenállás eredője az egyiknek pont a harmada. Ha 5 van párhuzamosan kapcsolva, akkor az ötöde. Na most a 100 Ω felfogható úgy, mint 4 darab 400 Ω-os párhuzamosan. Ehhez jön R₁₁, ami az ötödik 400 Ω, vagyis mintha lenne 5 darab 400 Ω-os párhuzamosan. Ezek eredője pedig 400Ω / 5 = 80 Ω.

Szóval eddig ott tartunk, hogy R₁, 80, R₁ vannak sorbakötve. Ezek összege R = 180 Ω, a teljes ellenállás-elrendezés eredő ellenállása.

Ha U feszültséget kapcsolunk rá, akkor P = U²/R lesz a teljesítménye, ami t = 12 perc = 720 sec ideig olvasztja a jeget. Ez alatt a végzett munka W = P·t, ennek a 60%-a lesz az a hő, ami valójában olvaszt:

Q = P · t · 60% = U²/R · t · 0,6 = U²/180 · 720 · 0,6
Q = 2,4·U²
a mértékegység joule lenne, ha U voltban lenne megadva.

Most már csak ki kell szorozni, hogy hány joule hő kell 1,3 kg nulla fokos jég megolvasztásához, és utána egyszerűen kijön U értéke. Próbáld meg ezt kiszámolni, de ha elakadsz, szólj, segítek.
Módosítva: 9 éve
0