Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1460
Hány liter víz van abban a henger alakú tartály tartályban melynek alapkörének sugara 60 cm és 2 méter magasan van megtöltve vízzel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Általában az egyenes hengerek, hasábok térfogatát úgy kell kiszámolni, hogy ALAPTERÜLET * MAGASSÁG.

Egyenes henger, hasáb azt jelenti, hogy az alapra merőleges a palást.

Ilyen hasáb lehet például kocka, téglatest (négyzet vagy téglalap alapúak), vagy bármilyen sokszög alapú (akár háromszög, ötszög stb.).

A kocka a legspeciálisabb, alapja négyzet és a magasság hossza egyenlő az alap éllel.


A feladatban litert kérdeznek, ami dm³-t jelent.

Érdemes ezért minden hosszúságot dm-be átváltani:
sugár: 60 cm = 6 dm
magasság: 2 m = 20 dm

Hogyan lehet könnyen megjegyezni?
centi azt jelenti, század, tehát 60 cm = 60 század méter = 0,6 m

deci azt jelenti, tized, tehát 6 dm = 6 tized méter = 0,6 m

2 méter = 20 tized méter = 20 dm

Az alapterület a kör területe, mert henger alakú a tartály:
T(kör)=r²*π = (6 dm)² * 3,14 = 36 * 3,14 dm² = 113,04 dm²

térfogat = alapterület * magasság = 113,04 dm² * 20 dm = 2 260,8 dm³ = 2 260,8 liter
Módosítva: 5 éve
1