Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
692
A mértani sorozat első eleme -3 a hányadosa 1/3 . Írd fel az első három elemet és összeget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha meg van adva az első tagja a sorozatnak és a hányadosa is, akkor könnyen ki lehet számolni a következő elemeket. Jelen esetben a második elemet úgy számoljuk ki, hogy az első tagot szorozzuk a hányados értékével, tehát:
a2=-3*1/3= -1, ha ez megvan, akkor a harmadik elem kiszámítását is megcsináljuk, úgy mint az előzőekben, csak most a második elemet szorozzuk a hányadossal:
a3= -1*1/3= -1/3
Ennek a háromnak az összege: -3+-1+-1/3=-4,3333...
0