Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kèmia oldatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
614

1. 300 g vízben feloldok 150 g sót, hány %-os az oldat?
2. 530 g 15%-os és 380 g 88%-os oldatot összeöntünk, hány %-os lesz a keverék?
3. Mekkora a kémiai koncentrációja a 12%-os 1,123 g/cm3ű sűrűségű kénsavoldatnak?
4. Hány %-os a 1,126 g/ cm3 sűrűségű 2,2 mol/dm3 koncentrációjú KCl oldat?
5. 740 g 600C-on telített KNO3 oldatot lehűtünk 200C-ra hány g só kristályosodik ki ha az oldhatóságok: 600C-on 110gsó/100g víz, 200C-on 31,6g só/100g víz.
6. 630 g 15%-os cink szulfát oldatban feloldunk 100 g kristályvizes cink-szulfátot (. Hány %-os lesz a kapott oldat?
7. Nátrium karbonát telített vizes oldata 200C-on 17,7%-os, 800C-on 31,4%-os. Mekkora tömegű 800C-on telített oldatot kell 200C-ra lehűteni, hogy 100 g kristályvizes só váljon ki az oldatból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
Tömegszázalék definíciója:

`w = m_((anyag))/m_((össz.))`

150g sót oldok 300g vízben, így:

`w = 150/(150+300) = 1/3 = 33.3%`

2.
Keveréses feladatokat keverési egyenlettel érdemes megoldani
`m_1*w_1 + m_2*w_2 = (m_1+m_2)*w_3`

ahol `m_1`,`m_2` tömegek
`w_1`,`w_2` pedig tömegszázalékos értékek

behelyettesítve:

`530*0.15 + 380*0.88 = (530+380)*w_3`
`w_3 = 0.455 = 45.5%`

3.
A definíciókat követve:

`1 dm^3` oldat `-> 1123g`
`1123*0.12 = 134.76g` `H_2SO_4`

így
`(134.76g,H_2SO4)/(1dm^3)`

Mivel
`M = 98`

`c = 1.375` `(mol)/(dm^3)`

4.
A definíciókat követve:
`(2.2mol)/(dm^3) = (2.2mol)/(1226g) = (164.12g)/(1226g) = 13.4%`

5,
Kiválásra átírt keverési egyenlet:
`m_1*w_1 - m_2*w_2 = (m_1-m_2)*w_3`

Az oldódásból meghatározzuk a `w_1`,`w_2` értékeket

Behelyettesítve:
`740*0.524 - x = (740-x)*0.24`
`x = 276.5g`

6,
Keverési egyenlet:
`m_1*w_1 + m_2*w_2 = (m_1+m_2)*w_3`

Ha nem specifikálják, akkor a standard hidráttal számolunk, cinknél ez a heptahidrát
`ZnSO4*7H2O`

Tömegszázalékos értéke:
`161.4/(161.4 + 7*18) = 0.562`

Behelyettesítve:
`630*0.15 + 0.562*100 = (630+100)*w_3`
`w_3 = 0.206`

7,
Ha nem specifikálják, akkor a standard hidráttal számolunk, szódánál ez a dekahidrátban
`Na_2CO_3 * 10H_2O`

Az oldódásból meghatározzuk a `w_1`,`w_2` értékeket

Behelyettesítve:
`x*0.314 - 0.3706*100 = (x-100)*0.177`
`x = 141.3g`
0