Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
451
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1. feladat:
1; Egy sav protont ad le a víznek, vagy egy bázis protont vesz fel a víztől és így vagy oxóniumion és savmaradékion keletkezik, vagy hidroxidion és báziskation jön létre.
2; A disszociáció pl. egy vízben (folyékony oldószerben) való anyagnak ionokra történő szétesése egész pontosan.
3; A hidrolízis egy hidrolizáló só kationjának vízmolekulákkal való szolvatációja során létrejött pozitív akva-kationt fogja például jelenteni. De pl. a HCOONa (nátrium-formiát) formiát-ionjai lúgosan hidrolizálnak, mert a formiátion protolitikus reakcióba tud lépni a vízmolekulákkal, hidroxidion (OH-) és hangyasav (HCOOH) képződik. Ez is hidrolízis.
Pl. az Al3+-ionok hidrolízise : Al3+ + 6 H2O = (Al(OH)(H2O)5) 2+ + H+ (savas hidrolízis!) !
Pl. a HCOO- + H2O = HCOOH + OH- (hidroxidionok képződtek, lúgos a kémhatás a formiátionoktól) !
4; A redukció elektron-felvétellel járó részfolyamat. A katódon mindig ez történik.

2. feladat: Savas oldatban piros színű a lakmusz, semlegesben zöld, lúgos oldatban pedig kék színű.
3. feladat: b, a, d, c; a pontos sorrend! :)
4. feladat:

HCl + H₂O ↔ Cl- (kloridion) + H₃O+ (oxóniumion) (megfordítható, egyensúlyra vezető folyamat) ;
NaOH + HCl = NaCl (kősó) + H₂O (víz) , ez semlegesítés, nem megfordítható folyamat, egyirányú ! :)
Módosítva: 5 éve
0

4. feladat: 2 Mg + O₂ = 2 MgO , ez oxidáció, redoxi-reakció, magnézium-oxid (fehér por) keletkezik, nem megfordítható, egyirányú a folyamat! :)

5. feladat: Sorrendben (felülről lefelé haladva) : Igaz, Igaz, Hamis, Hamis (épp a nátrium-formiát a példa, lúgos a hidrolízis), Hamis (pont fordítva: gyenge bázis anionja és gyenge sav kationja!), Igaz, Igaz (a redukció elektronfelvétel, valóban!) ! :)

6. feladat: A Fe2+-ionok halványzöld, vagy zöld színűek. Az oxidáció valamely elem névleges vagy valódi (kovalens vegyértékének?) számértékével egyenlő. A kérdőjelesbe nem vagyok tuti biztos.
Egy molekulán belül az oxidációs számok összege mindig NULLA.
Az alkáliföldfémek ox. száma vegyületekben mindig pozitív értékű és +2 az értéke. (alkálifémeknél meg: +1 mindig!) :)
Módosítva: 5 éve
0