Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
741
Kérlek segítsetek magyarázatal nem értem Előre köszönöm csatoltam képet ( SOS MA ESTIG )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS MA ESTIG
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

1.

x-nek a 42%-a: 5250 Ft
x-nek az 1%-a: 5250 : 42= 125 Ft
x-nek a 100%-a: 125 x 100= 12.500 Ft

12.500 Ft-om volt, mielőtt elköltöttem 5250 Ft-ot.

2.

x-nek a 15%-a: 10.500 Ft
x-nek az 1%-a: 10.500 : 15= 700 Ft
x-nek a 100%-a: 700 x 100= 70.000 Ft

70.000 Ft a havi keresetem.

3.

x-nek a 32%-a: 12.600 fő
x-nek az 1%-a: 12.600 : 32= 393,75 fő
x-nek a 100%-a: 393,75 x 100= 39.375 fő

39.375 fő a kisváros lakossága.

4.

almafa: x-nek a 30%-a: 18
x-nek az 1%-a: 0,6
x-nek a 100%-a: 60 (Ennyi fa van összesen)
körtefa: 60-nak a 20%-a: 60 x 0,2= 12
cseresznyefa: 60-nak a 15%-a: 60 x 0,15= 9
szilvafa: 60-nak a 25%-a: 60 x 0,25= 15
meggyfa: 60-(18+12+9+15)= 60-54= 6

18 almafa, 12 körtefa, 9 cseresznyefa, 15 szilvafa és 6 meggyfa van a kertben.

5.

a,

x-nek az 55%-a: 352
x-nek az 1%-a: 352 : 55= 6,4
x-nek a 100%-a: 6,4 x 100= 640 fő

640 tanulója van az iskolának.

b, 640 - 352= 288 fő a fiúk száma.




Módosítva: 5 éve
1

Szia találtam egy kis hibát a 4 feladatnál
Ez a te megoldásod : folytatom a feladat után
almafa: 18-nak a 30%-a: 18 x 0,3= 5,4 fa, ami körülbelül 5
körtefa: 18-nak a 20%-a: 18 x 0,2= 3,6 fa, ami körülbelül 4
cseresznyefa: 18-nak a 15%-a: 18 x 0,15= 2,7 fa, ami körülbelül 3
szilvafa: 18-nak a 25%-a: 18 x 0,25= 4,5 fa, ami körülbelül 4
meggyfa: 18-16,2= 1,8 fa, ami körülbelül 2

5+4+3+4+2= 18 fa
Anyi a hiba hogy csak a körtefák száma 18 eleve szoval igy nem jó a megoldás és rá kérdez hogy menyi a TÖBBI fa száma a kertben
Így lenne jó a megoldás ( nem vagyok biztos benne és ezért írom ki hogy jó e így kérlek ne haragudj mert neked hála értetem meg csak észre vettem ezt a kis hibát biztos félre olvastad a feladatot )
Szoval ez a helyes Megoldás a 4 feladatra
Elöször is itt a kérdés :
Egy kertben a gyümölcsfák 30% - a almafa , 20% - a körtefa 15% - a cseresznyefa , 21% - a szilvafa , a többi meggyfa . Az almafák száma 18 . Hány körtefa, cseresznyefa , szilvafa , és meggyfa van a kertben ?
Megoldás ;
Almafa : X nek a 30%- a : 18 db almafa
X nek a 1% - a : 18÷30 = 60
X = 60 - nak 30% - a : 18
Így hát összesen 60 fa van a kertben
Ebből a 30 % almafa ami 18 db
Így már könnyü kiszámolni hogy miből menyi db fajta fa van
Körtefa : 60*0,2 = 12 - mivel ugye 60 ból 20% a körtefa
Cseresznyefa : 60*0,15 = 9 - mivel ugye 60 ból 15 % a csresznyefa ( mosmár nem irom végig )
Szilvafa : 60*0,25 = 15
Inentől két modon számolhatjuk ki a meggyfát
1 megoldás : 60-18-12-9-15 = 6
Maradt 6 - 6 db meggyfa van

2 megoldás :
30%+20%+15%+25% = 90%
100%-90%= 10% maradt a 10% meggyfa
Meggyfa : 60*0,1 = 6 db meggyfa mivel ugye 60 ból 10 % a meggyfa

Válasz ; 18 db almafa , 12 db körtefa , 9 db cseresznyefa , 15 szilvafa és 6 db meggyfa van a kertben .
18+12+9+15+6 = 60 így ki jött összesen a fák száma
0