Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgatónyomaték

Főoldal » Középiskola » Fizika
693
Egy ember 15 kg terhet visz úgy, hogy a terhet alkalmasan megválasztott bot egyik végére akasztotta, majd a botot középen alátámasztotta a vállával. A bot másik végét a kezével fogva, egyensúlyt hoz létre.
A) Mekkora erő nyomja az ember vállát?
B) Mekkora a vállát nyomó erő, ha a botot a teher felőli egyharmad hosszban támasztja meg?

(Vezessétek le légyszi!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A bot nyugalomban van. Ez azt jelenti, hogy a botra ható erők eredője nulla, valamit a botra ható forgatónyomatékok eredője is nulla.

A súlyerő: G = 15 kg · g = 150 N

Ha csak a forgatónyomatékokat nézzük, akkor kijön, hogy mekkora erővel kell tartani a botot.
1) fele-fele a bot: egyformák az erőkarok, a tartóerő ugyanakkora, mint a teher súlya: F₁ = 150 N
2) egyharmad-kétharmad a bot: ekkor a tartóerő erőkarja dupla, ezért a tartóerő fele a súlynak: F₂ = 75 N

A teher súlya lefelé hat, a kezével is lefelé kell húznia a bot túlsó végét. Ennek a kettőnek az összegét kell ellensúlyozza a válla ahhoz, hogy a botra ható erők eredője is nulla legyen:

A) G+F₁ = 300 N
B) G+F₂ = 225 N
0