Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok,matek házim lenne. Köszönöm ha valaki segít!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
447
Hali csak a 2-est kell megcsinálni, de a végéig. Nagyon nagyon köszönöm ha valaki segítene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, egyenlet, egyenlőtlenség, 7. osztály, x=
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
2. feladat
a) 4(x-1) = 2x+16
4x-4 = 2x+16 /+4
4x = 2x+20 /-2x
2x = 20 /:2
x = 10

Ell.: Bo. 4(10-1)=4×9=36
Jo. 2×10+16=20+16=36
Bo. = Jo.

b) 16x-16 = 3(2+x)
16x-16 = 6+3x /+16
16x = 22+3x /-3x
13x = 22 /:13
x= 22/13

Ezt az egyenletet nem lehet megoldani egész számok halmazán.

c) 5(3-x) = -2(x-3)
15-5x = -2x+6 /-6
9-5x = -2x /+5x
9 = 3x /:3
3 = x

Ell.: Bo. 5(3-3)=5×0=0
Jo. -2(3-3)=-2-×0=0
Bo. = Jo.

d) 3x+(x+1) = 4(x+1)
3x+x+1 = 4x+4
4x+1 = 4x+4 /-1
4x = 4x+3

Ezt az egyenletet sem lehet megoldani.

e) 4(3+x)-3 = 2(2-x)
12+4x-3 = 4-2x
9+4x = 4-2x /+2x
9+6x = 4 /-9
6x = -5 /:6
x = -5/6

Ezt az egyenletet nem lehet megoldani egész számok halmazán.

f) 5-(x-4) = 3(x+2)
5-x+4 = 3x+6
9-x = 3x+6 /+x
9 = 4x+6 /-6
3 = 4x /:4
3/4=x

Ezt az egyenletet nem lehet megoldani egész számok halmazán.

g) 4-3x = 5x-2(3-x)
4-3x = 5x-6+2x
4-3x = 7x-6 /+3x
4 = 10x-6 /+6
10 = 10x /:10
1 = x

Ell.: Bo. 4-3×1=4-3=1
Jo. 5×1-2(3-1)=5-2×2=5-4=1
Bo. = Jo.

h) 8(2x-1)-3(2x-1) = x+4
16x-8-6x+3 = x+4
10x-5 = x+4 /+5
10x = x+9 /-x
9x = 9 /:9
x = 1

Ell.: Bo. 8(2×1-1)-3(2×1-1)=8×1-3×1=8-3=5
Jo. 1+4=5
Bo. = Jo.
0