Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Általános iskola » Fizika
592
víz=400g
fém=200g
fém darabot belerakjuk a vízbe
fém 70 celsius fokkal csökken
víz 8 celsius fokkal emelkedik
mennyi a fém fajhője?
(REMÉLEM ÉRTHETŐ)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fajhő
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A víz fajhője bent van a könyvben:
cvíz = 4,2 kJ/kg°C
ami azt jelenti, hogy ha 1 kg víz hőmérséklete 1 fokkal nő, akkor ahhoz 4,2 kJ hőenergia kell.
(Mindezekre rá lehet jönni csak a mértékegység alapján.)

Most 0,4 kg víz hőmérséklete nőtt 8 fokkal, ehhez ennyi hő kellett:
Q = cvíz · m₁ · ΔT₁ = 4,2 kJ/kg°C · 0,4 kg · 8 °C = 13,44 kJ

Ezt a hőt a fém hűlése adta le:
Q = cfém · m₂ · ΔT₂ = cfém · 0,2 kg · 70 °C
13,44 kJ = cfém · 0,2 kg · 70 °C
cfém = 13,44 / (0,2 · 70) kJ/kg°C = ... számold ki
0