Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
397
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, egyenáram
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`R_1` = 24 `Omega`

`R_2` = 60 `Omega`

`R_3` = 18 `Omega`

Először kiszámoljuk az eredő ellenálllást:

`R_e` = `R_3+(R_1*R_2)/(R_1+R_2)` = `18+(24*60)/(24+60)` = 35,14 `Omega`

Az áramforrás teljesítménye:

P = `U^2/R_e` = `6^2/35.14` = 1,024 W

A 3-as fogyasztón átfolyó áram erőssége:

I = `I_3` = `U/R_e` = `6/35.14` = 0,171 A

`P_3` = `I^2*R_3` = `0.171^2*18` = 0,525 W

`U_3` = `I_3*R_3` = `0.171*18` = 3,078 V

A másik két fogyaztón tehát (mivel párhuzamosan vannak kötve):

`U_2` = `U_1` = `U-U_3` = 6-3,078 = 2,922 V feszültég esik.

`P_2` = `U_2^2/R_2` = `2.922^2/60` = 0,142 W

`P_1` = `U_1^2/R_1` = `2.922^2/24` = 0,356 W

Leellenőrizhetjük a teljesítmények összege az áramforrás teljesítménye:

`P_1+P_2+P_3` = 0,525+0,143+0,356 = 1,024 W


b,

Ha a 60 `Omega`-os fogyasztó helyett egy ampermérőt teszünk, akkor a 18 `Omega`-os fogyasztón átfolyó áramerősséget mérjük:

`I_A` = `U/R_3` = `6/18` = `0.dot(3)` A

Ha a 60 `Omega`-os fogyasztó helyett egy voltmérőt teszünk, akkor a 24 `Omega`-os fogyasztó kivezetésein mért feszültséget mérjük, a feszültség megoszlik a két fogyasztón:

`U_A` = `U*R_1/(R_1+R_3)` = `6*24/(24+18)` = 3,43 V.
0