Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
383
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, egyenáram
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`R_1` = 24 `Omega`

`R_2` = 60 `Omega`

`R_3` = 18 `Omega`

`R_e` = `((R_1+R_2)*R_3)/(R_1+R_2+R_3)` = `((24+60)*18)/(24+60+18)` = 14,82 `Omega`

Az árramforrás teljesítménye:

P = `U^2/R_e` = `6^2/14.82` = 2,429 W

A 3. fogyasztón a feszültség (`U_3`) szintén 6 V.

`P_2` = `U_3^2/R_3` = `6^2/18` = 2 W

`U_1+U_2` = U = 6 V `U_1=6-U_2`

`I_1` = `I_2`

`U_1/R_1` = `U_2/R_2`

`(6-U_2)/24` = `U_2/60`

`60*(6-U_2)=24*U_2`

`360-60U_2=24U_2`

`360=84U_2`

`U_2` = `360/84` = 4,286 V

`P_2` = `U_2^2/R_2` = `4.286^2/60` = 0,306 W

`U_1=U-U_2` = 6-4,286 = 1,714 V

`P_3` = `U_3^2/R_3` = `1.714^2/24` = 0,122 W

b,

Ha a 18 `Omega`-os fogyasztót kicseréljük egy ampermérővel, akkor a 60 `Omega`-os fogyasztón átfolyó áramerősséget mérjük.

A = `U/R_3` = `6/60` = 0,1 A

Ha a 18 `Omega`-os fogyasztót kicseréljük egy voltmérőre, akkor a voltmérő az telep feszültségét fogja mutatni. (6 V)
0