Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S. segítséget kérek

Főoldal » Középiskola » Fizika
552
3. Egy gáztartályt dugattyúval ellátott henger zár le. A henger keresztmetszetének területe 40 cm², a dugattyú tömege 150 g, a külső légnyomás 100 kPa.
a) Mekkora a gáz nyomása, ha a dugattyúra 4 kg tömegű testet helyezve lesz egyensúlyban (lásd ábra)?
b) Kezdetben a gáz hőmérséklete 20 °C. Mennyi lesz a hőmérséklete, ha a térfogata 10 %-kal növekszik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ábrát sajnos nem látok.

A gáz nyomása a légköri nyomás és dugattyú által kifejtett nyomás összege:

`p_g` = `p_l+p_d` = `p_l+F/A_d` = `p_l+((m_d+m_s)*g)/A_d` = `10^5+((4+0.15)*10)/(40*10^(-4))` = 110375 Pa

b,

Ezt ábra nélkül valóban nehéz elképzelni, mert egy tartály térfogata nemigen változik. Ha mégis, akkor viszont a nyomás nem fog változni.

`V_1/T_1` = `V_2/T_2`

`T_1` = 20 °C = 293 K

`V_2` = `1.1*V_1`

`cancel(V_1)/293` = `(1.1*cancel(V_1))/T_2`

`T_2` = `1.1*293` = 322,3 K = 49,3 °C lesz az új hőmérséklet.
0