Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon nem megy, hogyan kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Fizika
529
4. A hegesztőműhelyben használt 15 literes gázpalackban 8 kg tömegű, 1,8 MPa nyomású oxigéngáz van.
a) Mennyi a palackban a részecskék átlagos sebessége?
b) Mennyi a palackban a gáz mennyisége? Hány mól, hány gramm, hány részecske?
c) Mennyi a gáz belső energiája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
4,

a,

`v_(átl)` = `root()((3*R*T)/M)`

pV = nRT

`v_(átl)` = `root()((3*p*V)/m)` = `root()((3*1.8*10^6*0.015)/8)` = 100,62 `m/s`

b,

A gáz mennyisége 8 kg (ez már mennyiség).

8 kg oxigéngáz az `8000/32` = 250 mol; ez pedig `250*6*10^(23)` = `1.5*10^(26)` db részecske.

c,

Az oxigéngáz kétatomos, a szabadsági foka 5.

`E_b` = `5/2*n*R*T` = `5/2*p*V` = `5/2*1.8*10^6*0.015` = 67500 J = 67,5 kJ.
0