Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény folytonossága, határértéke

Főoldal » Középiskola » Matematika
432
Folytonos-e az x0=0 pontban az alábbi függvény? Ha nem, akkor megadható olyan érték a 3 helyett, amelyre már az?
f(x)={sin^2 3x)/x^2 ,ha x∈R és x≠0 és 3,ha x=0}
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel `frac{sin^2(3*0,001)}{0,001^2} approx 8,99997...`, próbáljuk ki a 9-et. Ki kell számítani az x=0 helyen a bal és jobb oldali határértéket. L' Hospital-szabályt alkalmazva átírható a keresett határérték egy kiszámítható alakra:
`lim_(x->0+0) frac{sin^2(3x)}{x^2} = lim_(x->0+0) frac{3*sin(6x)}{2x}=lim_(x->0+0) frac{9*sin(6x)}{6x}=9` és felhasználva, hogy `lim_(x->0+0) frac{sin(6x)}{6x}=1`. Pontosan ugyanígy a bal oldali határátmenettel is.

Vagy másképpen

`lim_(x->0+0) frac{sin^2(3x)}{x^2} =lim_(x->0+0) frac{9*sin^2(3x)}{(9*x^2)}=`
`lim_(x->0+0) 9*frac{sin^2(3x)}{(3x)^2} =9` felhasználva, hogy `lim_(x->0+0) frac{sin(3x)}{3x}=1`.
Módosítva: 5 éve
1