Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény folytonossága, határértéke

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
Vizsgáljuk meg a függvény bal oldali és jobb oldali határértékét az x0=1 pontban.
f(x)={(x^2,ha x≤1 és x+1,ha x>1)}
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egyszer a háterátmenetet 1-nél kisebb vagy egyenlő értékekre véve, majd 1-nél nagyobbbakra véve kétféle értéket kapunk. Tehát egyszer `lim_(x->1-0) f(x)=1`, majd `lim_(x->1+0) f(x)=2`. A bal oldalinál az `x mapsto x^2`, a jobb oldalinál `x mapsto x+1` leképezéssel számolunk. A két érték közötti külöbséget nevezik az adott függvény `x=1`-beli ugrásának.
Módosítva: 5 éve
0