Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Palackorrú delfin

29
Sziasztok, valaki röviden le tudná írni a palackorrú delfin jellemzését? Előre is köszönök minden segítséget. (táplálék, élőhely, kinézet, szaporodás..., stb, ilyenekre gondolok)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
nagyon, sürgős
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
Szia!
Tápláléka partközelben élő halak, különösen csuklyás hal, szardella, közönséges makréla és lazac, valamint tintahal és garnéla. (Egy delfin átlagosan 6-7 kilogramm tengeri állatot fogyaszt el naponta.) Nem veszélyeztetett állat. A palackorrú delfinek hanggal és testbeszéddel kommunikálnak egymással, így hívják fel a társaik figyelmét a veszélyre vagy egy-egy jó falatozó helyre. A testbeszéd részeként akár hat méter magasra is képesek kiugrani a vízből. A palackorrú delfin a rövid és széles, leginkább egy hasas palackra emlékeztető arcorráról kapta a nevét. Tüdővel lélegeznek. A fogascetek közé tartoznak. Táplálékai között apró halak, garnélák és tintahalak szerepel. Vizekben élnek ( nyílt víz és parti övezet.). Eleven szülő. Legismertebb delfinfajok közé tartozik. Hátúszója hegyesen háromszögletű, láthatóan hátrahajlik. Háti része szürkés-barna vagy fekete, hasi része világosszürke vagy fehér. Homloka és arcorra sötét. Alkata erőteljesebb, mint a közönséges delfiné.

Érdekesség:
Mivel a delfinek tüdővel lélegeznek, rendszeresen a felszínre kell úszniuk levegőt venni. Ennek fontos szerepe van az újszülöttek első perceiben is. Születésekor a kis delfin „fordítva” jön a világra, vagyis a feje bukkan ki utoljára, azért, hogy az akár két órán át is elhúzódó szülés alatt ne fulladjon meg a vízben. Az anyaállatnak szülés után első dolga, hogy a vízfelszínre vigye a kicsinyét lélegezni. Eközben a csoport többi tagja sem tétlenkedik: a közelben úsznak, hogy megvédjék a vemhes nőstényt és kicsinyét egy esetleges támadótól.
250 foga van
Régen a halászok nagy mennyiségben fogták ki a palackorrú delfineket, ugyanis nem csak a húsuk volt kedvelt csemege, de a zsírjukat is használták főzéshez illetve lámpákban világításhoz.

Remélem segítettem!
Elég sokat írtam, hogy, amit hasznosnak látsz azt írd bele. Plusz dolgokat is írtam, de remélem jó.
Módosítva: 3 hete
0