Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Palackorrú delfin

240
Sziasztok, valaki röviden le tudná írni a palackorrú delfin jellemzését? Előre is köszönök minden segítséget. (táplálék, élőhely, kinézet, szaporodás..., stb, ilyenekre gondolok)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
nagyon, sürgős
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
Szia!
Tápláléka partközelben élő halak, különösen csuklyás hal, szardella, közönséges makréla és lazac, valamint tintahal és garnéla. (Egy delfin átlagosan 6-7 kilogramm tengeri állatot fogyaszt el naponta.) Nem veszélyeztetett állat. A palackorrú delfinek hanggal és testbeszéddel kommunikálnak egymással, így hívják fel a társaik figyelmét a veszélyre vagy egy-egy jó falatozó helyre. A testbeszéd részeként akár hat méter magasra is képesek kiugrani a vízből. A palackorrú delfin a rövid és széles, leginkább egy hasas palackra emlékeztető arcorráról kapta a nevét. Tüdővel lélegeznek. A fogascetek közé tartoznak. Táplálékai között apró halak, garnélák és tintahalak szerepel. Vizekben élnek ( nyílt víz és parti övezet.). Eleven szülő. Legismertebb delfinfajok közé tartozik. Hátúszója hegyesen háromszögletű, láthatóan hátrahajlik. Háti része szürkés-barna vagy fekete, hasi része világosszürke vagy fehér. Homloka és arcorra sötét. Alkata erőteljesebb, mint a közönséges delfiné.

Érdekesség:
Mivel a delfinek tüdővel lélegeznek, rendszeresen a felszínre kell úszniuk levegőt venni. Ennek fontos szerepe van az újszülöttek első perceiben is. Születésekor a kis delfin „fordítva” jön a világra, vagyis a feje bukkan ki utoljára, azért, hogy az akár két órán át is elhúzódó szülés alatt ne fulladjon meg a vízben. Az anyaállatnak szülés után első dolga, hogy a vízfelszínre vigye a kicsinyét lélegezni. Eközben a csoport többi tagja sem tétlenkedik: a közelben úsznak, hogy megvédjék a vemhes nőstényt és kicsinyét egy esetleges támadótól.
250 foga van
Régen a halászok nagy mennyiségben fogták ki a palackorrú delfineket, ugyanis nem csak a húsuk volt kedvelt csemege, de a zsírjukat is használták főzéshez illetve lámpákban világításhoz.

Remélem segítettem!
Elég sokat írtam, hogy, amit hasznosnak látsz azt írd bele. Plusz dolgokat is írtam, de remélem jó.
Módosítva: 2 éve
0