Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munka végzéses egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
430

Két gyógyszercég együttes munkával 6 hét alatt állítja elő a kívánt vakcina mennyiséget. Ha az egyik cég 4 hetet, a másik 5 hetet dolgozna, akkor a kívánt mennyiség 70 %-t készítenék el. Hány hét alatt gyártaná le egyedül az egyik és egyedül a másik cég a kívánt vakcina mennyiséget?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Tegyük fel hogy az egyik cég x, a másik cég y hét alatt állítaná elő a vakcinát, akkor 6 hét alatt együtt:
6/x + 6/y =1 /átrendezve
6y+6x=xy
Ugyanezek közül a cégek közül az első 4 hetet a másik 5 hetet dolgozik, akkor 70% lesz kész:
4/x + 5/y =0,7 /átrendezve
4y+5x=0,7xy
Csináljunk egyenletrendszert a kettőből:
6y+6x=xy
4y+5x=0,7xy /ahhoz hogy ki tudjuk ejteni az y-t szorozzuk megaz alsó 1,5-tel

6y+6x=xy
6y+7,5x=1,05xy /vonjuk ki az alsóból a felsőt
1,5x=0,05xy /:x
1,5=0,05y /:0,05
30=y, vagyis a második cég 30 hét alatt állítja elő a vakcinát
Helyettesítsük be az elsőbe:
6*30+6x=30x
180+6x=30x /-6x
180=24x /:24
7,5=x, vagyis az első cég 7,5 hét alatt állítja elő a vakcinát

0