Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni kémiából?

Főoldal » Középiskola » Kémia
492
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. Először is a glükóz az a C6H12O6, amely nyílt láncú kell legyen ahhoz, hogy adja az ezüsttükörpróbát, ugyanis így van szabad formilcsoportja.
R-CHO + 2Ag+ + 2OH- = R-COOH + 2Ag + H2O
n = 0,03 dm³ * 0,1 mol/dm³ = 3*10^-3 mol
Ha megnézzük a reakcióegyenletet akkor látjuk, hogy 2 mol AgNO3-al 1 mol C6H12O6 reagál, azaz 1,5*10^-3 mol.
Ezt beszorozzuk a moláris tömeggel: m = 1,5*10^-3 mol * 108 g/mol = 0,162g ezüstöt választ le.
2.
M=150 g/mol, ezt beszorozzuk 0,40-el, 0,5333-al, és 0,0667-el, így megkapjuk, hogy:
60 C -> tovább osztjuk 12-vel : 5 mol
80 O -> tovább osztjuk 16-al: 5mol
10 H - > tovább osztjuk 1-el: 10 mol
Ebből pedig levezetjük, hogy 10-ben az 5 meg van kétszer, azaz: CH2O, formaldehid.
Aldehidek csoportjába tartozik, a legegyszerűbb aldehid.
1