Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Improprius integrál

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
485
Addig meg van, hogy konvergens, de utána integrálásnál valamit elrontok... Valaki tudna egy levezetéssel szolgálni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj!


-S.R.
1

A konvergencia tényét az improprius integrálokra vonatkozó majoráns kritérium
segítségével állapítjuk meg. Tudjuk, hogy ha `x gt 2`, akkor`frac{1}{2+x^2} lt frac{1}{x^2}`
Ha ezt integráljuk az adott tartományon akkor kapjuk, hogy
`lim_(xi->oo) int_2^(xi)frac{dx}{x^2}=lim_(xi->oo) [-frac{1}{x}]_2^(xi)=-0+frac{1}{2}`.
Mivel ez véges, ezért megállapítjuk a konvergencia tényét.
Visszatérve a feladatra kapjuk, hogy
`lim_(xi->oo) int_2^(xi)frac{dx}{2+x^2}=lim_(xi->oo)[frac{sqrt(2)arctg(frac{x}{sqrt(2)})}{2}]_2^(xi)=frac{sqrt(2)arctg(frac{sqrt(2)}{2})}{2} approx 0,4352... lt frac{1}{2}`.
Megjegyzés: Mivel a konvergencia tényét már Te is megcsináltad és Rolandstefan nick már megelőzött, én elfogadom megoldásnak a munkáját.
Módosítva: 5 éve
1