Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szintérték erősítés

Főoldal » Középiskola » Fizika
737
Az elektromos áram teljesítményét P=I^2 *R képlet alapján számolhatjuk. (I az áramerősség, R az ellenállás.) Hányszorosára növekszik az áramerősség 14dB-es erősítés esetén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szintérték
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A decibelben kifejezett erősítés a teljesítmények aránya ezzel a képlettel:
L = 10 · lg(P₂/P₁)
ahol P₂/P₁ = (I₂²/R) / (I₁²/R) = I₂²/I₁² = (I₂/I₁)²

Kell egy kicsit matekozni a logaritmussal:
L = 10 · lg( (I₂/I₁)² ) = 20 · lg(I₂/I₁)
vagyis most:
14 = 20 · lg(I₂/I₁)
0,7 = lg(I₂/I₁)
100,7 = I₂/I₁
Ezt a hatványt számold ki számológéppel.
1