Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Segitséget kérek a geometria háziban, háromszög szögeinek kiszámításában

Főoldal » Középiskola » Matematika
817
1. A háromszög egyik szöge 30°, és a másik két külső szög aránya 8 : 13. Számítsad ki a hiányzó szögeket!

2. Egy háromszögben a legnagyobb szöge a másik két szög összegének másfélszerese. A két kisebb szög aránya 2 : 3. Mekkorák a háromszög szögei?
3. Mekkorák az egyenlő szárú háromszög szögei, ha az egyik alapon fekvő szöge kétszerese a szárak szögének?

4. Egy négyszög belső szögeinek aránya 1 : 2 : 3 : 4. Hány fokosak a négyszög szögei? Válaszát indokolja!

5. Egy egyenlő szárú háromszög szárai 8 cm, az alapja 6 cm hosszú. Mekkora a háromszög területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia.

1.

Külső szögek összege 360 fok. Minden küldő szög a belső szöget 180 fokra egészíti ki. A megadott szög küldő szöge 150 fok, vagyis a másik két szög külső szögének összege 210 fok. Arányuk 8, 13, vagyis 8x+13x=210, vagyis x=10. Tehát innen látjuk, hogy az egyik külső szög 8*10, vagyis 80, a másik 13*10, vagyis 130. A belső szögüket megkapjuk, ha 180-ból kivonjuk a belső szöget.

2.

α=(β+γ)*1,5
β=2x
γ=3x
Ebből következik, hogy α=7,5x

α, β és γ összeadva 180 fokot ad. Írd fel az egyenletet és kijön mennyi az x értéke, vagyis tudod a szögeket.

3. Négyszög belső szögeinek összege 360 fok, vagyis 1x+2x+3x+4x=360. Kijön az x értéke és ki tudod számolni hány fokosak a szögek. (Egyik 36, másik 72 (ha jól számolom :) ) )

4. Magasságot pitagorasz tétel segítségével számolod ki. A magasság felezi az oldalt! mert egyenlőszárú. Kiszámolod a magasságot és alap * magasság adja a területet.

Remélem segítettem. Ha van kérdésed, akkor írj nyugodtan. :)
1