Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kondenzátoros feladattal gondjaim vannak, egy kis segítség kéne

Főoldal » Középiskola » Fizika
414
U=10 V
d=0,05 m
m=0,005 kg
q=10^-3 C
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ekkora a térerősség:
E = U/d = ... V/m
A töltésre ható vízszintes erő:
F = q·E = ... N

Most már könnyen kiszámolható, hogy az elektromos mező mekkora munkát végez, miközben a golyó a pozitív lemeztől eljut a negatívig:
W = F·s = F·d = ... J
Ez most még nem kell, majd a b) kérdésnél lesz csak rá szükség, de azért számold ki...

Az a)-hoz viszont nézzük a golyó vízszintes gyorsulását:
F = m·a → a = F/m = ... m/s²
Ekkora gyorsulással ennyi idő alatt ér át a golyó a túlsó lemezhez:
d = 1/2·a·t² → t =  2d/a 
(ezt most még nem érdemes kiszámolni...)

Eddig gyorsul lefelé is a golyó a gravitáció miatt. A függőleges végsebessége ennyi lesz:
v = g·t
Az ehhez tartozó energia pedig:
E = 1/2·m·v² = 1/2·m·g²·t² = 1/2·m·g²·2d/a
E = m·g²·d/a = ... J

Ez lesz az a)-ra a válasz.

A b)-re pedig számold ki az E/W arányt
0