Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek a megoldásban!

Főoldal » Középiskola » Matematika
441
Sziasztok!
Csatoltam a feladat képet.
Légyszíves segítsetek a megoldásban.
Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a, Az AB oldalhoztartozó magasság az a D csúcsból az AB oldalra bocsátott merőleges szakasz. Ha ezt berajzolod kapsz egy derékszögű háromszöget, amiben az átfogó az AD oldal lesz és az egyik hegyesszög (amivel szemben lesz a magasság) a megadott 50⁰. Vagyis sinussal ki tudjuk számolnia magasságot:
sin50⁰=m/12, amiből m=12*sin50⁰=12*0,766=9,2cm

b, Az AC átlót cosinus-tétellel számíthatjuk ki. AB=20cm, BC=AD=12cm, a B csúcsnál lévő szög pedig 180⁰-50⁰=130⁰.
AC2=AB2+BC2-2*AB*BC*cosβ /behelyettesítve
AC2=202+122-2*20*12*cos130⁰
AC2=400+144-480*(-0,6428)
AC2=852,544 /  
AC=29,2cm
Módosítva: 5 éve
0