Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szakaszfelező és harmadolópont

Főoldal » Középiskola » Matematika
1857
Számítsuk ki a szakasz felező és harmadolópontját ha,

A ( -7 : 3 )
B ( 5 : -1 )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, szakasz, felezőpont, pont, harmadolópont
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szakaszfelezó pont mindig a megfelelő koordináták számtani közepe, tehát F(-7+5/2;3+1/2, tehát F(-1;1)

A harmadoló pontokhoz a helyvektorokat kell felhasználni (=origóból a pontba mutató vektor), ezeknek a koordinátái megegyeznek a pont koordinátáival.

h1 = 2/3a + 1/3b
h2 = 1/3a + 2/3b

Csatolok vázlatot is.
Azt,hogy melyik vektort milyen számmal kell szorozni, onnan lehet tudni, hogy az adott osztópont milyen arányban osztja ketté a szakaszt. Pl. h1-nél az a-t 2/3-al kellett szorozni, tehát a kettes azért van, mert az arányszámból ez az a vektortól távolabbi, a 3 pedig azért, mert ugye, ha 1:2 aráyú psztópont, akkor 3 részre osztja a szakaszt.
Remélem érthetően fogalmaztam, de ha nem, akkor kérdezz bátran.
Módosítva: 9 éve
0