Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekfeladat

627
Elakadtam az egyik feladatnál, és segítség kéne...

Egy egyenlő szárú háromszög alapja 10 cm, szárai 13 cm hosszúságúak. Mekkora részekre osztja az alaphoz tartozó magasságot az alapon fekvő egyik szög szögfelezője?

Azt tudom, hogy egyenlő szárú háromszög esetében a szögfelező a vele szemben lévő szárnak az oldalfelezője, vagyis, azt 6,5-6,5 cm-re osztja. De fogalmam sincs, ebből hogyan tudom megfejteni, hogy a magasságot mekkora részekre osztja a szögfelező...

Ha lehet, rajzot is mellékeljetek a magyarázathoz, mert azokkal sokkal könnyebben megértem a dolgokat. Köszönöm szépen előre is! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
háromszög, szögfelező
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia
A lényeg az, hogy a magasságvonallal kettéosztott háromszög egyik fele is derékszögű háromszög; valamint ha behúzod a feladatban említett szögfelezőt, akkor azon belül egy újabb, kisebb derékszögű háromszöget kapsz. Derékszögű háromszögben pedig működik egyrészt a Pitagorasz-tétel, szóval két oldalból mindig kiszámolható a harmadik; valamint működnek a trigonometriai függvények is (sin, cos, tg), azaz ha egy oldal és egy szög (a derékszögön túl) ismert, abból kiszámolható bármelyik másik oldal, vagy ha két oldal ismert, abból kiszámolható bármelyik szög.
0