Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
829
Írd le a reakcióegyenleteket és értelemszerűen egészítsd ki a feladatot!
egyenlet szavakkal: szén + oxigén = szén-dioxid
egyenlet kémiai jelekkel: …………. + ………… = ………..
mólok száma: …………… + …………. = ……………
tömegek: ………….. + …………. = …………….

egyenlet szavakkal: vas + kén = vas-szulfid
egyenlet kémiai jelekkel: …………. + ………… = ………..
mólok száma: …………… + …………. = ……………
tömegek: ………….. + …………. = …………….

egyenlet szavakkal: nitrogén + hidrogén = ammónia
egyenlet kémiai jelekkel: …………. + ………… = ………..
mólok száma: …………… + …………. = ……………
tömegek: ………….. + …………. = …………….

Válaszolj a kérdésekre a fönti reakcióegyenletek alapján!
Hány mol vas-szulfid keletkezik 5,5 mol kén rekciójakor?
Hány g ammónia keletkezik, ha 3 mol nitrogént reagáltatunk hidrogénnel?
Hány g oxigéngáz reagál el, amikor 110g szén-dioxid keletkezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
egyenlet szavakkal: szén + oxigén = szén-dioxid
egyenlet kémiai jelekkel: C + O₂ = CO₂
mólok száma: ………1 …… + ……1 ……. = ……1 ………
tömegek: ……12 g …….. + ……32 g……. = ……44 g …….

egyenlet szavakkal: vas + kén = vas-szulfid
egyenlet kémiai jelekkel: Fe + S = FeS
mólok száma: ……1 ……… + ……1 ……. = ……1 ………
tömegek: ……56 g …….. + ……32 g ……. = ………88 g …….

egyenlet szavakkal: nitrogén + hidrogén = ammónia
egyenlet kémiai jelekkel: N₂ + 3 H₂ = 2 NH₃
mólok száma: ……1 ……… + ……3 ……. = ……2 ………
tömegek: ……28 g…….. + ……6 g ……. = …… 34 g ……….

Válaszolj a kérdésekre a fönti reakcióegyenletek alapján!
Hány mol vas-szulfid keletkezik 5,5 mol kén reakciójakor? 5,5 mol

Hány g ammónia keletkezik, ha 3 mol nitrogént reagáltatunk hidrogénnel? 6*17 g=102 g

Hány g oxigéngáz reagál el, amikor 110 g szén-dioxid keletkezik?
32 g-ból 44 g
x= 110*32/44= 80 g oxigén reagál el, amikor 110 g CO₂ keletkezik.
1