Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
402
Írd fel a hidrogéngáz és az oxigéngáz reakciójának egyenletét! Rendezd az anyagmegmaradás törvényét figyelembe véve!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az anyagmegmaradás törvénye szerint a kiindulási anyagok és a termékek tömegének összege megegyezik, tehát az egyenlet mindkét oldalán ugyanakkora tömegnek kell lennie:

A hidrogéngáz és az oxigéngáz reakciójában víz keletkezik:

H₂ + O₂ → H₂O

A bal és jobb oldalon 2 H van, a bal oldalon 2 O, a jobb oldalon csak 1 O van, ezért 2 vizet kell írni:

H₂ + O₂ → 2 H₂O

Mivel a jobb oldalon 4 H van, ezért a bal oldalra 2 H₂-t kell írni:

2 H₂ + O₂ → 2 H₂O

2*2 g = 4 g + 2*16 g = 32 g
a bal oldalon összesen 4+32= 36 g anyag van.

A jobb oldalon 2*(2+16) = 2*18 = 36 g anyag van.

36 g = 36 g

Minkét oldalon ugyanakkora tömegű anyag van, tehát a reakció egyenlet rendezve van.
1