Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segitsenert sürgos

Főoldal » Általános iskola » Matematika
427
Egy metro alagutat egy fúró pjsz 24 nap alatt as ki a masik 8 nap alatt összesen hany nap allat ásák ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Mivel az idő napban van megadva nézük meg mennyi részével végeznek a munkának a pajzsok egy nap alatt:
1. pajzs a munka 1/24-ed részét végzi naponta.
2. pajzs a munka 1/8-ad részét végzi naponta.
Mindeketten x napig dolgoznak, tehát ezalatt:
1. pajzs x/24 munkát végez
2. pajzs x/8 munkát végez
Mivel ketten befejezik a munkát, így: x/24 + x/8 =1
x/24 + x/8 =1 /hozzuk közös nevezőre a törteket
x/24 + 3x/24 =1 /*24
x+3x=24 /összevonás
4x=24 /:4
x=6nap, vagyis együtt 6 nap alatt végeznek.
0