Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pls segìtsetek❤️

Főoldal » Általános iskola » Matematika
459
A metróalagutat az egyik fùrópajzs egyedül 20 nap alatt, a másik 8 nap alatt fùrná ki. Hány nap alatt vègeznènek együttes munkával?
Összekeverünk 10 liter 12%-os ès 5 liter 18%-os tömènysègű oldatot. Hâny százalèkos keverèket állìtottunk elö?
Egy 40 m/s sebessèggel haladó motoros ès egy 10 m/s sebbesèggel haladó robogòs egy helyröl, egy idöben indulva ellenkezö irányban tâvolodik egymástól. Hány mâsodperc mùlva lesz a tâvolságuk 720 m?
A medencèbe 3 csö rorkollik. Az elsön befelè folyik a vìz ès 12 óra alatt megtöltenè a medencèt. A második is befelè folyik a vìz, ès 4 òra alatt töltenè fel a medencèt. A harmadik csövön kifelèfolyik a vìz, ès 10 óra alatt tudna kifolyni rajta a teli medence tartalma. Mennyi idö alatt tölthetjük meg a medencèt,ha mindhârom csövön âramlik a vìz?
Egy 48 èves anyának 22 èves a lânya. Hány èvvel ezelött volt az anya háromszor annyi idös, mint a lánya?
20%-os tömènysègű oldathoz 20 kg 80%-os oldatot öntöttünk. Hány kg a 20%-os oldat tömege, ha a keverèk tönènysège 40%?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Pontok a táblázat tartása miatt vannak, mert különben elcsúszik.

1.
...egyedül..x nap alatt
1. 20 nap...x/20
2. 8 nap.....x/8

1=x/20+x/8
1=2x/40+5x/40 /*40
40=2x+5x
40=7x /:7
5,71≈x

5,71 nap alatt végeznek.


2.
.....l.....%
1 10 12
2 5...18
K 15...x

10*12/100+5*18/100=15*x/100 /*100
10*12+5*18=15x
120+90=15x
210=15x /:15
14=x

14%-osat.


3.
.....m/s..s
1...40.....x
2...10.....x

40x+10x=720
50x=720 /:50
x=14,4

Ell:
14,4*40=576 m
14,4*10=144 m
576+144=720 m ✓


4.
Együtt:
1 x/12
2 x/4
3 -x/10

1=x/12+x/4+(-x/10)
1=5x/60+15x/60-6x/60 /*60
60=5x+15x-6x
60=14x /:14
4,29≈x

4,29 óra alatt.


5.
........most...x éve
Anya 48........48-x
Lány 22........22-x <- 3-szor kevesebb

48-x=3(22-x)
48-x=66-3x /+3x
48+2x=66 /-48
2x=18 /:2
x=9

Ellenőrzés:
48-9=39
22-9=13
13*3=39 ✓

9 éve.


6.
....Kg.....%
1...x.....20
2..20....80
K.x+20 40

x*20/100+20*80/100=(x+20)*40/100 /*100
20x+20*80=(x+20)40
20x+1600=40x+800 /-20x
1600=20x+800 /-800
800=20x /:20
40=x

40 kg a tömege.
0