Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1358
Két pontszerű töltés egymástól 0,5 m távolságban van rögzítve. Mekkora és milyen irányú az elektromos térerősség a töltéseket összekötő egyenesszakasz felező merőlegesén, a szakasztól 1 méter távolságban? (Q₁= 2*10^-6 C ; Q₂= 2*10^-6 C)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Rajzolj ábrát! Azt tudod, hogy ha csak az egyik töltést nézed, annak mi lesz a térereje? Milyen nagy és milyen irányú?
Amikbe bele kell gondolni: (Csak az egyik töltést nézzed)
- Milyen távol van a pont a töltéstől? (Pitagorasz, az ábrából látszik.)
- Milyen irányú a térerősség-vektor? (Pozitív a töltés, tehát taszítás-irányú. Érted, hogy miért?)
- Mekkora a nagysága, mi a képlet hozzá? (E = k·Q/r²)

Aztán a másik töltés térerejét is rajzold be:
- Mivel Q₂ = Q₁, és ugyanolyan távol van, ugyanakkora lesz a térerőssége, csak más az iránya.
- A térerősséget érdemes két komponensre bontani: az egyik párhuzamos legyen a "felező merőleges"-sel, a másik erre merőleges legyen. Rajzold be a komponenseket.
- Mondjuk Q₁ térerejének komponensei egy derékszögű háromszöget alkotnak, ami hasonló a "nagy" derékszögű háromszöghöz. Ugye ezt látod az ábrádon? Ebből a hasonlóságból ki lehet számolni a komponensek nagyságát.
- Vedd észre, hogy Q₁ egyik komponense kiejti Q₂ azonos komponensét!
- A másik komponensek pedig egy irányba mutatnak!
- Vagyis ezek összege lesz az eredő.

Ezeket kell végiggondolni és végigszámolni. Segítettem ezzel neked? Vagy kell még segítség? Kérdezz rá, ha elakadsz valahol.
0