Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH szamolas,valaki elmagyarazna?

Főoldal » Középiskola » Kémia
683
Mekkora a pH-ja 0,5mol/dm3 H2SO4-nek?
1mol/dm3 KOH-nak?

valaki elmagyarazna hogyan kell levezetni/kiszamolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A pH a hidrogén-ion koncentrációt jelenti, erős savak és bázisok esetében, gyenge savak és bázisok esetében is, csak ott még figyelembe kell venni mást is. Kiszámolni úgy lehet, hogy: `-lg[H^+]`, ahol a hidrogén-ion koncentráció `(mol)/(dm^3)`-ben van megadva, illetve még azt fontos tudni, hogy: `pH+pOH=14`

Mivel most neked erős savat, illetve erős bázist adtak meg, ezért csak a hidrogénion koncentrációt kell tudnod.

Kénsav esetében:

ugye tudod a kénsavról, hogy 0,5 mol/dm3, tehát 0,5 mol molekula van 1dm3-ben, de neked a hidrogén-ionokra van szükséged, azt is tudod, hogy 1 molekulában 2 hidrogénion van, akkor 0,5 mol molekulában 1 mol ion van 1dm3-re, tehát a kénsavban a hidrogénion koncentrációd: 1mol/dm3 ,ezt beírva a képletbe:

`-lg(1)=0`, de ha mondjuk a kénsavad0,05 molós akkor a hidrogénion konc.:0.1mol/dm3: `pH=-lg(0.1)=1`,tehát a pH=1


kálium-hidroxid esetében:

mivel ez egy lúg, ezért a hidroxid-ion koncentrációt számoljuk ki, és használjuk fel pOH számoláshoz, ami a pH számoláshoz hasonlóan ez a képlet ad meg: `pOH=-log[OH^-]`, ugyanúgy mol/dm3-ben

tudod, hogy a kálium-hidroxid konc.-ja: 1 mol/dm3, 1 mol KOH-ban 1 molnyi `OH^-` van, tehát ebben is a hidroxid-ion konc.:1mol/dm3, ezt beírva a képletbe: `pOH=-lg(1)=0`,ebből a pH: 14=pH+pOH, azaz 14=pH+0, tehát a ph-ja az oldatnak 14-es.


amit ezek alapján meg kell jegyezned:
`pH+pOH=14`

`pH=-lg[H^+]` a koncentráció mol/dm3-ben

`pOH=-lg[OH^-]` a koncentráció mol/dm3-ben

Remélem tudtam segíteni, kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
0