Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
594
4,0 m3 térfogatú, 25 oC hőmérsékletű és 0,35 MPa nyomású metán-etén gázelegyben a metán parciális nyomása 2,5*105 Pa.
1. Adja meg az etén parciális nyomását!
2. Számítsa ki a gázelegy átlagos moláris tömegét!
3. Határozza meg a gázelegy térfogat- és tömegszázalékos összetételét!
4. Adja meg a gázelegy abszolút sűrűségét és levegőre vonatkoztatott
relatív sűrűségét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
Az össznyomás: 350kPa
a metán parciális nyomása 250kPa
az eténé így 100kPa

3,
a nyomásokból adódó összefüggés miatt

`w_(CH_4) = 250/350 = 5/7` `= 71.43%`

`w_(C_2H_4) = 100/350 = 2/7` `= 28.57%`

2,
Az átlagos moláris tömeg:
`M = 0.7143*16 + 0.2857*28 = 19.43` `g/(mol)`

4,
A gázelegy abszolút sűrűsége számítható

`ρ_(absx) = M/(V_m)`

`V_m = (298*8.314)/350 = 7.08` `(dm^3)/(mol)`

`ρ_(abs.) = 19.43/7.08 = 2.745`

Relatív sűrűség:

`ρ_(r) = 19.43/29 = 0.67`
0