Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Föci

346
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Földrajz

Válaszok

1
1. Röviden, mert a zsidók sose bírtak magukkal. Mindig más országára, gazdagságára fájt a foguk.
Hosszabban: Ókorban a folyammenti kultúrák először itt jöttek létre. Mezopotámia mindig stratégiailag fontos területnek számított. Babilon, Egyiptom, Asszíria és más nagy birodalmak csatározásainak helyszíne volt a Közel-Kelet. Majd megjelent ott Mózes népe és elvette a Filiszteusok földjét. Görög, föniciai gyarmatosítások helyszíne volt. Később a rómaiak foglalták el egy részét. A zsidók ekkor is lázadtak. Majd az egyik lázadásuk leverése miatt szétszóródtak az egész római birodalomban és belülről kezdték el gyengíteni.
Középkor: Kezdetben nagy része a Kelet-római, később bizánci birodalomhoz tartozott. Leginkább görögök alapították és lakták a városokat. Szeldzsuk és arab hódítások révén a bizánci birodalom nagy területeket vesztett. A pápák keresztes hadjáratokat hírdettek. Európai és arab hadak több száz éves csatározásainak helyszínévé vált. Majd a későbbi oszmán birodalom olvasztotta magába szinte az egészét. Az oszmán birodalom hatására nem túl sok fehér ember maradt a Közel-Keleten. A zsidók is eltűntek szinte teljesen Palesztínából.
A 19. század végén a meggyengült oszmán birodalmat Anglia és Franciaország erőteljesen "támadta". Egyiptom, Algéria és más birodalmi részek elvesztek a törökök számára.
Első világháborúban a törökök a központi hatalmak oldalán szálltak harcba. Az antant keményen lesújtott rájuk is. Majdhogynem az egész országukat elvesztették. Közben a cionista zsidók is kihasítottak egy jó nagy darabot maguknak, az akkor szinte teljesen arab lakta palesztin területeken megkezdték új államuk megalapítását. Ami újabb hatalmas vérengzések még ma is tartó hosszú folyamatához vezetett.
Többször akarták az arab népek a tengerbe kergetni a zsidókat. A zsidók folyamatosan fegyverkeztek, a világ egyik legmodernebb hagyseregével rendelkeznek. Palesztínából két kisebb területet gettósítottak az arabok számára, amik körülbelül összesen a volt Palesztina ötödét se teszik ki. Az egyik a gázai övezet, a másik ciszjordánia. Napi szinten összetűzések helyszínei. Az izraeliek nemzeti szocialista politikája előbb vagy utóbb el is fogja foglalni az arab kézen maradt területeket és teljesen leírtja Izrael arab lakosságát. A törökök által elkövetett fajírtások is nagyrészt a Közel-Keleten zajlottak. Amerika nyersanyag szerző háborúinak örökös helyszíne. Perzsa-öböl, Irak, Szíria, stb...
1