Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
619
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a matek házi feladatomhoz

feladat: Oldd meg az egyenleteket a természetes számok halmazán! Ellenőrizz!

6x-3x+12=15 ezt a feladatot nemértem, és kérem aki megoldja az legyenszives elmagyarázni hogy mi és hogy jött ki. Előre is köszönöm!:)


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hali!
N=Természetes számok alatt a pozitív egész számokat értjük. A célunk tehát az, hogy pozitív egész számot kapjunk eredményül.
6x-3x+12=15 Rendezzük a számokat a bal oldalra, míg az ismeretleneket a bal oldalon hagyjuk. Vonjunk ki mindkét oldalból 12-t
6x-3x+12-12=15-12 Vonjunk össze.
3x=3 ; Osszunk 3-mal
x=1

Tehát a megoldás x=1
Hagyományos írásmódban:
6x-3x+12=15 /-12
6x-3x=3 /összevonás
3x=3 / :3
x=1

Ellenörzés:
6x-3x+12=15 Beírjuk x helyére az 1-et
6*1-3*1+12=15
6-3+12=15
3+12=15
15=15
2