Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldás menete?

Főoldal » Középiskola » Matematika
474
Kétjegyű szám : első számjegy kétszerese a másodiknak. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor az eredetihez képest feleakkorát kapunk.
Egyenlettel megoldani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Eredeti szám:
Első (tizes) számjegy: 2x → 10(2x)=20x
Második (egyes) számjegy: x → x
A két számjegy összege: 20x+x=21x
Felcserélt szám:
Első számjegy: x → 10x
Második számjegy: 2x → 2x
A két számjegy összege: 10x+2x=12x

21x/2=12 /×2
21x=24x /-21x
0=3x /:3
0=x

2×0=0
00 szám nem létezik.
0