Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia periódusos rendszer

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1403
Ezekre a kérdésekre kellene válasz!

Mit mutat a periódusos rendszer sora?
Mit mutat a periódusos rendszer oszlopa?
A periódusos rendszer oszlopainak nevei
Ezeknek a fogalmaknak az alkalmazása a periódusos rendszerben
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
http://www.kemia.info/periodusos_rendszer

https://erettsegi.com/tetelek/kemia/a-periodusos-rendszer/


Az atomok szerkezete:
az atomnak két fő része van:

atommag, kétféle részecskéből épülnek fel:
proton: tömege és pozitív töltése van, a periódusos rendszerben a rendszám megmutatja, hány darab van belőle.
neutron: töltése nincs, tömege van, a periódusos rendszerben a protonnal együtt darabjainak száma a tömegszámot adja .
elektron: tömegük igen kicsi és negatív töltésük van. Különböző sugarú pályákon keringenek, ezeket a pályákat héjaknak nevezzük. A héjakat az atommagtól 1 – 7-ig számozzuk, ez lesz a periódus szám, amelyet a periódus rendszer baloldali függőleges oszlopában van feltüntetve.


A kémiai reakciókban azok az elektronok vesznek részt, amelyek a külső elektronhéjon helyezkednek el. Ezek a vegyérték elektronok. Az atom többi része az atomtörzshöz tartozik – nem vesznek részt a kémiai reakciókban. Az atomtörzset az atommag és a belső, lezárt alhéjak alkotják.

Hirdetés
Egy-egy elektronhéjon annyi elektron keringhet, ahány elfér rajta. Férőhely szempontjából az egyes elektronhéjakon szigorúan meghatározott számú elektron kering: az első héjon 2 elektron, a másodikon 8 elektron, a harmadikon 18 elektron, stb. Bármely atom elektronjainak számát a 2n2 képlettel számoljuk ki, ahol az n a héjak sorszámát jelenti.

Ezek az elektronok még egy héjon belül sem egy konkrét rádiusszal meghatározható körpályán találhatók, hanem ezek a rádiuszok a sorszámmal együtt növekvő szélességű sávok, ezeket a sávokat alhéjaknak nevezzük, és betűkkel jelöljük (s=2e–, p=6e–, d=10e–, f=14e–), az alhéjak száma négynél tovább nem emelkedik.

A periódusos rendszer az elemeket rendszerbe foglalja.







A periódusos rendszer logikája:

az elemeket növekvő rendszám (ami a protonszám, ami megegyezik az elektronok számával) szerint vízszintes sorokba soroljuk;
minden vízszintes sor egy adott elektronhéj kiépítésével kezdődik, és annak telítődésével fejeződik be, vagyis a megfelelő nemesgázzal. Egy-egy vízszintes sort periódusnak nevezzük, összesen 7 periódus van, 1 – 7-ig sorszámozva (a periódusos rendszer vízszintes sorában);
az egymás alá kerülő elemek oszlopokat alkotnak. Az első oszlopba tartozó elemek külső elektronhéja azonos, ezeket az oszlopokat római számmal I – VIII-ig számozzuk. Minden oszlopba két csoport tartozik, az A és a B csoport.
az oszlopokat az alhéjak kiépülése mezőkre osztja, így az alhéjaknak megfelelő mezők léteznek, s mező elemei: He IA IIA oszlopokban (s alhéj épül ki), d mező elemei: összes d oszlop (d alhéj épül ki), f mező: lantanidák (14 elem, 4 f alhéj épül ki), aktinidák (14 elem, 5 f alhéj épül ki);
bór-polónium vonal két nagy csoportra osztja az elemeket: a vonaltól jobbra nemfémes elemek, a vonaltól balra fémes elemek találhatóak;
a rendszerben a 6. periódustól kezdve kisebb-nagyobb szabálytalanságok vannak, de ezeket majd a fémes elemeknél fogjuk bővebben kifejteni.


Mengyelejev rendszere a kémiai elemeket rendszerezi a növekvő rendszám alapján, úgy, hogy a hasonló vegyértékhéjú elemek egymás alá kerülnek.

A vízszintes sorok a periódusok: a periódusok száma megadja az abban a periódusban lévő atomok elektron héjainak a számát.

A függőleges sorok a csoportok:

8 főcsoport 1.A-8.A
8 mellékcsoport 1.B-8.B. (a 8.B csoport három oszlopot foglal el).


A főcsoportok száma megadja az abba a csoportba tartozó atomok vegyérték elektronjainak a számát. A legfontosabb csoportok nevet is kaptak:

Hirdetés
1.A. alkáli fémek (kivéve a hidrogén)
2.A. alkáliföldfémek
7.A. halogének
8.A. nemesgázok


A nemesgázok kitüntetett szerepet töltenek be a kémiai elemek között, mivel vegyértékhéjuk telített. A s2p6 szerkezetet nevezzük nemesgáz szerkezetnek. A bór-asztácium vonal a kémiai elemeket három részre osztja:

A vonaltól jobbra a nem fémek
A vonaltól balra a fémek (kivéve a hidrogén)
A vonal mellett lévő elemek az átmeneti fémek
1