Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok,amiket nagyon nem èrtek. Valaki tudna esetleg segiteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
102. Tegyük fel, hogy x év múlva lesz így, ekkor az apa 27+x, a fia 3+x éves lesz. Ebben az esetben az apa a fia életkorának 3-szorosa lesz, tehát:

27+x=3*(3+x), kibontjuk a zárójelet:
27+x=9+3x, kivonunk x, et majd 9-et:
18=2x, végül osztunk 2-vel:
9=x, tehát 9 év múlva lesz háromszor annyi idős; az apa 36 éves, a fia 12, 12*3=36, tényleg úgy lesz.

103. Ezen még gondolkoznom kell.

104. Ha a szárak szöge α, akkor az alapon α+36°-os szögek fekszenek. Tudjuk, hogy tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°, így:

α+α+36°+α+36°=180°, ennek megoldása α=36°, tehát a szárak szöge 36°, az alapon fekvő szögek 36°+36°=72°-osak.

105. Ha az első szög α, akkor a második szög α-20°, a harmadik α-10°, ezek összege 180° kell, hogy legyen:

α+α-20°+α-10°=180°, ennek megoldása α=70°-ot kapunk, tehát a szögek: 70° ; 50° ; 60°.

106. Ha a háromszög oldalai 3x;4x;5x, akkor ezek aránya 3:4:5. Ezek összege a kerület, vagyis:

3x+4x+5x=48, ennek megoldása x=4, tehát az oldalak hossza: 3*4=12 cm, 3*5=15 cm, 3*6=18 cm.

107. Ha a szár hossza x, akkor az alap hossza x+1,5, így kerülete:

x+x+x+1,5=24, ennek megoldása x=7,5, így a szárak hossza 7,5 cm, az alap hossza 9 cm.
0