Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlósági számítások

Főoldal » Általános iskola » Matematika
611
hasonló e egymáshoz a két derékszögű háromszög,ha a=1,2cm b=1,6cm, a'=2,1cm, c'=3,5cm? Egy kis magyarázatot is kérnék ha lehetséges.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Két háromszög hasonló, ha megfelelő oldalaik aránya azonos, tehát c':c=b':b=a':a
Hogy ezt el tudjuk dönteni pitagorasz tétellel kiszámoljuk a hiányzó oldalakat:
c2=a2+b2 /behelyettesítve
c2=1,22+1,62
c2=1,44+2,56=4 /  
c=2cm

b'2=c'2-a'2 /behelettesítve
b'2=3,52-2,12
b'2=12,25-4,41=7,84 /  
b'=2,8cm

Most pedig nézzük az arányokat: c':c=3,5:2=1,75, b':b=2,8:1,6=1,75, a':a=2,1:1,2=1,75. Tehát a két háromszög hasonló
0