Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok ezekben a kérdésekbe segiteni

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
596
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Összes eset: a cukrokat (praktikus okokból) különbözőeknek vesszük, így (30 alatt a 4)=27.405-féleképpen tehetjük meg.

a) A 8 kókuszosból kell 4, ez (8 alatt a 4)=70.
b) A 3 vajkaramellást a 10-ből (10 alatt a 3)-féleképpen tudjuk kiválasztani, ezek mellé a maradék 20-ból jön még 1, tehát 20*(10 alatt a 3)=2.400 esetben lesz 3 vajkaramellás. Ha mind a 4 vajkaramellás, akkor (10 alatt a 4)=210-féleképpen válogathatunk. Ezek összege, tehát 2.400+210=2.610 lesz a kedvező eset.
c) Mivel nem számít a sorrend, ezért kiválaszthatunk 1 konkrét esetet, amelyen számolunk, legyen ez KaMKV, ahol a kezdőbetűk jelölik a különböző ízeket (a Ka az a karamellás, a többiből az első betűt vettem). Ebben az esetben Ka helyére 6 mehet, ugyanígy a marcipános helyére is, a kókuszos helyére 8, végül a vajkaramellához 10-et választhatunk, így 6*6*8*10=2.880 esetben történik ez meg.

A valószínűséget minden esetben úgy kapjuk, hogy a kedvező esetek számát osztjuk az összes esettel, tehát:
a) 70/27.405=2/783=~0,00255=0,255%
b) 2.610/27.405=2/21=~0,09524=9,524%
c) 2.880/27.405=64/609=~0,10509=10,509%.
0