Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi az eredeti szám?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
468
Egy kétjegyű szám számjegyeinek aránya 2 : 3. Ha a 2-vel növelt számjegyeit fölcseréljük, az új szám az eredeti kétszeresénél 6-tal kisebb lesz. Mi az eredeti
szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A számjegyek aránya 2:3, tehát a szám első számjegye legyen 2x, a második 3x.

Akkor a szám 10*2x+3x lesz, azaz 23x.


Ha a számjegyeket 2-vel megnöveljük, és felcseréljük, az új szám első számjegye 3x+2, második számjegye 2x+2 lesz, vagyis az új szám:

10*(3x+2) +(2x+2) = 30x+20 + 2x+2= 32x+22


Tudjuk, hogy az új szám 6-tal kisebb az eredeti kétszeresénél, vagyis az új számot hattal növeljük, hogy egyenlő legyen az eredeti számmal:

2*23x = 32x+28

46x = 32x+28


Innentől mát csak rendezni kell az egyenletet, x-es tagokat balra, számokat jobbra:

46x=32x+28 |(-32x)

14x =28 |(/14)

x = 2


Most már tudjuk x-et, így visszahelyettesítve megkapjuk az eredeti számot:

23x=46


Ellenőrzés: 4:6 = 2:3, a számjegyek aránya egyezik. Ha a számjegyeket megnöveljük 2-vel, és felcseréljük, 86-ot kapunk,

2*46 = 86+6

92=92


A megoldás tehát jó. :)
0