Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz tétel alkalmazása

Főoldal » Középiskola » Matematika
402
Egy 2,2 méteres és egy 2 méteres oszlop távolsága 3,5 méter. Mekkora távolságra vannak egymástól az oszlopok felső végpontjai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Ha megrajzolod az oszlopokat az alacsonyabb oszlop tetejénél húzz egy vízszintes vonalat a magasabb oszlopig. Így kaps egy derékszögű háromszöget, aminek a két befogója: 2,2-2=0,2m és 3,5m. Az átfogója pedig a keresett távolság.
Pitagorasz tétellel: a2+b2=c2 /behelyettesítve
0,22+3,52=c2
0,04+12,25=c2
12,29=c2 /  
3,5057m=c
0